Bułeczki z ricottą

  • on 29 kwietnia 2021

Bułeczki z ricottą

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 450 450 g

drożdże świeże 30 g

ser ricotta 125 g

mleko 225 ml

masło 30 g

sól 1 łyżeczka

cukier drobny 1 łyżeczka

gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki

imbir mielony 1/2 łyżeczki

cynamon 1/2 łyżeczki

Na wierzch :

mleko 1-2 łyżki

żółtko 1 szt

siemię lniane 1 łyżeczka

sezam 1 łyżeczka

Bułeczki z ricottą

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, dodać mąkę, sól i przyprawy, wymieszać. Mleko podgrzać z masłem i cukrem, przestudzić. Dolać do mąki i dodać ser. Mleko podgrzać z masłem i cukrem, przestudzić. Dolać do mąki i dodać ser. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe części (u mnie 10 szt). Z każdej zrobić wałek i “zawiązać” w supełek. Pozostawić do napuszenia na 20 min. na blasze wyłożonej papierem.

Następnie posmarować jajem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami. Część sezamem, a część siemieniem lnianym lub w dowolnej kombinacji 🙂 Piec w temp. 210 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: dietetyczne dania z ricottą

Polecane przepisy: ricotta

Polecane przepisy: Bułeczki z ricottą

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..