Bułeczki ziemniaczane

  • on 29 kwietnia 2021

Bułeczki ziemniaczane

Składniki

Ciasto drożdżowe :

drożdże świeże 10 g

mąka pszenna 275 g

mąka razowa typ 720 175 g

mleko 320 ml

masło 2 łyżki

ziemniaki ugotowane 140 g

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

siemię lniane 1-2 łyżki

Bułeczki ziemniaczane

Przygotowanie

Mleko podgrzewać z masłem tak długo, aż to drugie się roztopi. Drożdże zasypać cukrem i poczekać aż się rozpuszczą. Następnie dodać 3 łyżki mąki i tyle mleka z masłem, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kwadrans. Ziemniaki dokładnie ugnieść i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Do zaczynu dodać ziemniaki z mlekiem, mąki i sól, wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 70 min. w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość.

Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 15 szt). Uformować bułeczki i końcówką łyżki drewnianej “dzielimy” na pół. Odstawić na kwadrans do napuszenia.

Następnie bułeczki smarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: smaker.pl bułeczki ziemniaczane

Polecane przepisy: bułeczki ziemniaczane

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..