Bułki ” Najeżone “

  • on 29 kwietnia 2021

Bułki ” Najeżone ”

Składniki

mąka pszenna 500 g

2 żółtka

mleko ok. 230 ml

olej rzepakowy 60 ml

drożdże 30 g

tymianek 1/2 płaskiej łyżeczki

czosnek niedźwiedzi 3 czubate łyżeczki

posiekane liście świeżego lubczyku 1 garść

pieprz 1/2 łyżeczki

sól 1 płaska łyżeczka

sproszkowany młody jęczmień 1 płaska łyżeczka ( opcjonalnie )

1 żółtko do smarowania

siemię lniane do posypania

Bułki ” Najeżone ”

Przygotowanie

Przesianą mąkę wymieszać z wszystkimi ziołami i przyprawami.
Zrobić dołeczek,dodać pokruszone drożdże, posypać szczyptą cukru.
Mleko lekko podgrzać, wlać do mąki, dodać żółtka, olej i dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Potem ciasto podzielić na 4 do 6 kawałków, w zależności jak wielkie chcemy zrobić zwierzaczki.
Z ciasta formujemy walec, jeden koniec lekko spłaszczamy na głowę, drugi lekko wyciągamy na ogon.
W głowie nożyczkami robimy nacięcie na paszczo- szczękę, wkładamy tam ziarenka ryżu, lub mały ryż preparowany, to będę zęby.
U szczytu głowy wbijamy ziarenka pieprzu, to oczy.
Tułów z ogonem nacinamy nożyczkami.
Zostawiamy jeszcze do lekkiego wyrośnięcia, potem smarujemy żółtkiem roztrzepanym z szczyptą soli. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z odrobiną suszonego tymianku.
Pieczemy w 180-170 C ok. 20 minut.

Polecane przepisy: lwia paszcza

Polecane przepisy: bułki amerykanki przepis

Polecane przepisy: bułki żółwie

Polecane przepisy: Ciasto “Krokodyl, rekin a może ryba…”

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..