Bułki pszenno – żytnie, duże, zwykłe według Marioli.

  • on 29 kwietnia 2021

Bułki pszenno – żytnie, duże, zwykłe według Marioli.

Składniki

mąka pszenna poznańska (Typ 500) 0,5 kg

mąka żytnia (Typ 720) 30 dag

Woda 1 szklanka

Mleko pół szklanki

sól 1 łyżeczka

cukier 2 łyżeczki

drożdże świeże 25 gram

olej 7 łyżek

Bułki pszenno – żytnie, duże, zwykłe według Marioli.

Przygotowanie

Przesiewamy mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto na bułki, dodajemy sól, olej, i rozrobione z cukrem w pół szklanki ciepłej wody z mlekiem, drożdże, oraz pozostałą wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto.

Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy równe bułki takie po 13,7 dag każda, i układamy na wcześniej przygotowanej blasze.

Przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie posypujemy bułki mąką i ugniatamy je tępą stroną noża lub przystosowaną plastikową, patką. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół).

Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 20-30 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą.

Upieczone bułki studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Polecane przepisy: bułki mąka żytnia typ 2000

Polecane przepisy: bułki żytnie na drożdżach suchych

Polecane przepisy: duży patison przetwory

Polecane przepisy: bułki zwykłe z piekarni

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..