Chleb 偶ytni jasny na zakwasie :)

  • on 29 kwietnia 2021

Chleb 偶ytni jasny na zakwasie 馃檪

Sk艂adniki

ZAKWAS: 60 g startera zakwasu (mo偶na kupi膰 w necie za kilka z艂)

200 g m膮ki 偶ytniej typ 720;

180 ml wody;

CIASTO: 350 g zakwasu (wyros艂ego z przepisu powy偶ej)

800 g m膮ki 偶ytniej typ 720;

650 ml wody;

2 艂y偶eczki soli;

* chleb ten najlepiej zacz膮膰 np. na wiecz贸r by spokojnie r贸s艂 w nocy., ale r贸wnie dobrze mo偶ecie nastawi膰 zakwas rano przed pra

Chleb 偶ytni jasny na zakwasie 馃檪

Przygotowanie

Dzie艅 poprzedzaj膮cy pieczenie.
Odmierzamy 60 g startera zakwasu i odstawiamy na ok. 30 min by si臋 troch臋 ogrza艂. Po tym czasie najlepiej wstawi膰 go do do艣膰 sporej miski, 偶eby potem, w艂a艣nie w niej, przygotowa膰 reszt臋 ciasta. Dodajemy pozosta艂e sk艂adniki na zakwas.
Wymiesza膰 dok艂adnie, szczelnie przykry膰 (najlepiej foli膮 spo偶ywcz膮) i odstawi膰 najlepiej na noc ok.8-12 godzin.

Dzie艅 pieczenia.
Gdy zakwas b臋dzie gotowy, wyczujecie lekko kwa艣ny zapach i b臋dzie wida膰 偶e ma g膮bczast膮 i b膮belkowa, konsystencj臋.
Z tego co uros艂o, odmierzamy 350 g zakwasu a reszt臋 odk艂adamy do lod贸wki. B臋dzie na kolejne wypieki.
Do zakwasu dodajemy reszt臋 sk艂adnik贸w na ciasto i mieszamy. Ponownie zakrywamy foli膮 spo偶ywcz膮 i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyro艣ni臋cia na kolejne 8-12 godzin (pierwsze wyrastanie).
Gdy ciasto wyro艣nie, smarujemy mas艂em lub wyk艂adamy papierem do pieczenia, dwie 20 cm keks贸wki i mokrymi lekko d艂o艅mi przek艂adamy ciasto po r贸wno do ka偶dej formy. Lekko dociskamy.
Przykrywamy czyst膮 艣ciereczk膮 i odstawiamy na ok. 3 godziny do ostatniego wyrastania (garowania).
Nagrzewamy piekarnik do ok.180-200 stopni.
Ciasto lekko nacinamy, najlepiej 偶yletk膮 (tzw. cechowanie) i wstawiamy do nagrzanego i zaparowanego * – piekarnika. Pieczemy ok.45 – 50 min.
Upieczone chleby wyci膮gamy z piekarnika i jeszcze ciep艂e wyjmujemy z formy i odstawiamy na desk臋 aby odparowa艂y.
* zaparowanie piekarnika najlepiej zrobi膰 zwyk艂ym, czystym, ma艂ym, spryskiwaczem, takim jaki mo偶na kupi膰 w ka偶dym sklepie ogrodniczym. Je艣li chcemy by pieczywo by艂o idealne warto jest zadba膰 o ten szczeg贸艂. Zaparowanie sprawia, 偶e wierzch pieczywa zostaje nawil偶ony i bardziej elastyczny. Gdy pieczenie odbywa si臋 w zaparowanym piekarniku, wierzch chleba nie spiecze si臋 za bardzo i uzyskamy l艣ni膮ca i chrupi膮c膮 sk贸rk臋 馃檪

Polecane przepisy: ewa wachowicz pieczenie chleba na zakwasie

Polecane przepisy: stare receptury na chleb wiejski

Polecane przepisy: magda gessler zytni chleb na zakwasie

Polecane przepisy: chleb 偶ytni na zakwasie siostry anastazji

Przepis znajduje si臋 w kategorii :
艢niadania

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..