Chlebek drożdżowy z bobu.

  • on 29 kwietnia 2021

Chlebek drożdżowy z bobu.

Składniki

Bób 40 dag (młody)

Jajo kurze 2 szt

Mleko 1 szklanka

Drożdże 2 dag

mąka pszenna 20 dag

Cukier 1/3 szklanki

aromat pomarańczowy 1 szt

sól 1 szczypta

papier do pieczenia

Chlebek drożdżowy z bobu.

Przygotowanie

Wykonanie:
Młody bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić na gorąco.

Do gorącego puree z bobu dodać jajka, szczyptę soli, cukier, rozrobione w mleku drożdże, mąkę i aromat do smaku. Masę dokładnie wyrobić i przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki (najlepiej keksowej) i pozostawić na dwie godziny w ciepłym miejscu. Następnie upiec w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Podawać z dowolną konfiturą (najlepiej z domowej spiżarni).

Polecane przepisy: pasztet z bobu

Polecane przepisy: przetwory z bobu

Polecane przepisy: sałatka z bobu

Polecane przepisy: farsz z bobu

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..