Chlebek na kefirze z siemieniem lnianym

  • on 29 kwietnia 2021

Chlebek na kefirze z siemieniem lnianym

Składniki

Ciasto drożdżowe :

drożdże świeże 15 g

mąka pszenna 2 1/2 szklanki

mąka razowa typ 720 1 1/2 szklanki

mąka razowa typ 2000 1 szklanka

masło 130 g

kefir 400 g

woda ciepła 1/4 szklanki

siemię lniane 3-4 łyżki

sól 1 1/2 łyżeczki

cukier drobny 1 łyżeczka

Na wierzch :

siemię lniane 1 łyżeczka

mleko 1-2 łyżki

Chlebek na kefirze z siemieniem lnianym

Przygotowanie

Drożdże skruszyć, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wlać ciepłą wodę i tyle mąki pszennej, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany Odczekać 10 min. Potem dodać w miarę ciepły kefir (ja pojemnik z kefirem wsadziłam na kilka minut do gorącej wody), sól i stopione masło. Dodać mąki razowe, wymieszać. Potem wsypać resztę mąki pszennej (bezpieczniej wsypać 2 szklanki, a potem w razie potrzeby dosypać resztę). Na końcu do ciasta wsypać siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe, które przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce przynajmniej na 60 min.

Wyrośnięte przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i czekamy jeszcze 2 kwadranse. Na końcu chleb smarujemy masłem i posypujemy z wierzchu ziarnami. Pieczemy w temp. 190 stopni przez ok. 30-35 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: chleb na kefirze przepis

Polecane przepisy: dietetyczne placuszki z siemię lnianym

Polecane przepisy: dietetyczny dżem truskawkowy z siemieniem lnianym

Polecane przepisy: naleśniki z siemienia lnianego

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..