Ciasto czekoladowe (murzynek)

  • on 29 kwietnia 2021

Ciasto czekoladowe (murzynek)

Składniki

2 jajka

3/4szkl. cukru kryształu

1 duży cukier waniliowy 32g

0,5szkl. oleju

2szkl. mąki pszennej tortowej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1szkl. mleka

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Polewa:

1 łyżka masła

3 łyżki mleka

1 łyżka kakao

1 łyżka cukru pudru

1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

wiórki kokosowe

Ciasto czekoladowe (murzynek)

Przygotowanie

Mała uwaga na początek. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wybiłam do miski miksera. Dosypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i miksowałam kilka minut do uzyskania jasnego kremu. Następnie dolałam olej i zmiksowałam do połączenia składników. Do oddzielnej miski przesiałam mąkę pszenną tortową, kakao i sodę oczyszczoną. Wymieszałam i przesypałam do ubitych jajek. Dolałam szklankę mleka i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do ciasta dodałam dżem i jeszcze raz wymieszałam.
Kwadratową formę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Wstawiłam je do piekarnika i piekłam ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej pod koniec czasu pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto wyjęłam i wystudziłam na kratce. Gdy ciasto było chłodne, umieściłam w rondelku wszystkie składniki polewy i podgrzewałam je ciągle mieszając aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Gotową polewą polałam ciasto i posypałam je wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiłam do lodówki żeby się schłodziło a polewa zastygła.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..