Domowy chrzan

  • on 29 kwietnia 2021

Domowy chrzan

Składniki

Chrzan korzeń 20 dag

ocet, sól, majonez- można przechowywać długo

śmietana, sól- można przechowywać kilka dni

Domowy chrzan

Przygotowanie

Zapomniałam zrobić zdjęcia pośrednie 🙁
Wykopałam korzeń chrzanu, pozostałe w ziemi odnóżki odbiją na wiosnę.
Obrałam korzeń i w męczarniach starłam go ręcznie na cienkim oczku bo dla jednego korzenia nie chciało mi się włączać maszynki z tarką.
Chrzan jest bardzo ostry. Dodałam kapkę octu, dwie łychy majonezu i sól do smaku. Można też dodać odrobiną cukru.

Taki chrzan można przechowywać dosyć długo- ten mam już dwa miesiące

Jeśli robimy chrzan przed świętami można użyć śmietany 18%.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..