Domowy kebab XXL, bułka oraz sos

  • on 29 kwietnia 2021

Domowy kebab XXL, bułka oraz sos

Składniki

800 g mięsa z uda kurczaka

700 g mięsa z piersi kurczaka

6 łyżek oleju

2 łyżki soli

1 łyżka ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżka kolendry

1 zielony ogórek

pół łyżeczki chili

pół łyżeczki imbiru

400 g mąki pszennej

30 g świeżych drożdży

250 ml ciepłej wody

400 g jogurtu typu greckiego

pół pęczka koperku

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

szczypta pieprzu

Domowy kebab XXL, bułka oraz sos

Przygotowanie

Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.
MARYNATA SKŁAD:
– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżka kolendry
– pół łyżeczki chili
– pół łyżeczki imbiru
Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Przygotowanie sosu.
Ogórka ścieramy na tarce solimy i odstawiamy na 10 minut tak żeby puścił nam wodę.
Następnie odcedzamy miąższ i dodajemy do niego jogurt, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek i koperek całość mieszamy doprawiając do smaku solą oraz pieprzem.

Mięso mamy już zamarynowane, przyszedł czas na stworzenie stojaka na kebab.
Ja użyje w tym celu dwóch połówek cebuli, patyków do szaszłyków i foli aluminiowej ale można tak samo wykorzystać stalowy stojak na ręcznik kuchenny-ułatwi nam pracę;)

Mięso nabijamy na patyki jedno na drugie a całość owijamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy przez kolejne 20-25 minut ale już w temperaturze 220°C.

Przyszedł czas na zrobienie ciasta na pieczywo.
Do miski wlewamy ciepłą wodę, drożdże, 2 łyżeczki soli i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mąkę, 2 łyżki oleju i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.

Po tym czasie wyciągamy nasze ciasto i wyrabiamy na blacie posypanym mąką placek o średnicy 32 cm.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 250°C przez 8 minut.

Wyciągamy kebab z piekarnika i kroimy mięso równo z każdej strony.

Pieczywo wyciągamy z piekarnika i od razu smarujemy od góry całą powierzchnię olejem.
Kroimy na 4 równe części.

Pozostało nałożenie mięsa, sosu oraz dowolnych ulubionych dodatków

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..