Domowy twaróg z dodatkiem podpuszczki

  • on 29 kwietnia 2021

Domowy twaróg z dodatkiem podpuszczki

Składniki

5 litrów świeżego mleka o zawartości 3,2 % (niepasteryzowanego)

1 szklanka śmietany 30 % (można pominąć lub dodać mniej)

6 kropel podpuszczki (można zamówić przez internet)

ewentualnie ulubione zioła (czarnuszka, kminek, szczypiorek)

Domowy twaróg z dodatkiem podpuszczki

Przygotowanie

Mleko przelewamy do większego garnka z grubym dnem, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni w ciepłe miejsce, by się “zsiadło”.
Po tym czasie wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy do 36-40 stopni. Dodajemy 5-6 kropli podpuszczki. Mieszamy przez 3-4 minuty. Pilnujemy, by zsiadłe mleko nie osiągnęło wyższej temperatury.
Zestawiamy z ognia i czekamy aż się ostudzi a skrzepy opadną na dno garnka. Po przestygnięciu-delikatnie wylewamy na sito wyłożone chustą serowarską lub gazą. Sito umieszczamy nad garnkiem, do którego będzie spływać serwatka. Kiedy serwatka ścieknie, związujemy chustę i dociskamy talerzykiem i obciążamy ciężkim przedmiotem (np. słoikiem litrowym wypełnionym wodą). Po dwóch, trzech godzinach mamy pyszny, domowy twaróg.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..