Drożdżówka dyniowa

  • on 29 kwietnia 2021

Drożdżówka dyniowa

Składniki

mąka 3 szklanki

Mleko 1/3 szklanki

Drożdże 2 łyżki

Cukier 6 łyżek

Masło 1/2 kostki

Jajo kurze 2 szt

dynia przetarta 1/2 szklanki

sól 1/2 łyżeczki

Cukier wanilinowy 1 szt

aromat do ciast dowolny smak

tłuszcz do formy

Jajo kurze 1 szt.

Drożdżówka dyniowa

Przygotowanie

Wykonanie:
W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodać resztę maki, utarte na parze jajko, sól do smaku, aromat o dowolnym smaku(kilka kropel), cukier waniliowy i całość dobrze wyrobić. Pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrobić. Jeszcze raz odstawić na około 50 minut, po czym włożyć do wysmarowanej formy, posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.

Polecane przepisy: babka dyniowa

Polecane przepisy: mąka dyniowa

Polecane przepisy: drożdżówka nocna Ewy Wachowicz

Polecane przepisy: maka dyniowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..