Dżem marchewkowo-pomarańczowy (ze Speedcooka)

  • on 29 kwietnia 2021

Dżem marchewkowo-pomarańczowy (ze Speedcooka)

Składniki

500 g marchewek

400 g pomarańczy (użyłam czerwonych pomarańczy odmiany Tarocco)

sok z połowy cytryny

500 ml wody

500-700 g cukru

1 żelfix, konfiturex lub dżemix 2:1, można zastąpić pektyną w proszku

Dżem marchewkowo-pomarańczowy (ze Speedcooka)

Przygotowanie

Marchew obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do Speedcooka. Zmiksuj – czas 5 sekund, obroty 8. Potem zgarnij kopystką marchewkę z boków naczynia i jeszcze raz zmiksuj – czas 10 sekund, obroty 4.

Warzywo przełóż do osobnego naczynia.

Pomarańcze obierz ze skórki, jeśli jest to gruba skóra z dużą ilością albedo. Czerwone pomarańcze mają delikatną skórkę, więc nie trzeba obierać, wystarczy odciąć oba końce. Jeśli jednak zdecydujesz się obrać czerwone pomarańcze ze skórki – gotowy dżem będzie delikatniejszy w smaku, bez wyczuwalnego, lekko gorzkiego posmaku skórki pomarańczowej (który ja po prostu uwielbiam!)

Pokrój owoce na duże kawałki i włóż do naczynia, zmiksuj – czas 10 sekund, obroty 5.

Dodaj sok z połowy cytryny, rozdrobnioną marchew i wodę. Włącz gotowanie, czas 30 min/temp.100 st./obr. 2. Następnie wsyp cukier i jeszcze gotuj – czas 30 min/temp. 100 st./obr. 2. Na koniec dodaj konfiturex/dżemix/żelfix i zamieszaj, czas 20 sekund/temp. 100 st./obr. 3.

Gorący dżem marchewkowo-pomarańczowy wlej do wyparzonych słoiczków i zakręć, postaw na chwilkę do góry dnem. Gotowe!

Ten nietuzinkowy dżem można też przygotować metodą tradycyjną, czyli w rondlu. Wystarczy pokroić drobno składniki, dodawać do garnka według podanej wyżej kolejności, podgrzewać i smażyć zgodnie z powyższymi zaleceniami czasowymi. Wystarczy odrobina kalkulacji, kombinacji i myślenia – i wszystko pięknie się uda. To łatwe!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..