Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

  • on 29 kwietnia 2021

Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Składniki

czarna porzeczka, 50 dkg

agrest, 1 kg

cukier, 80 dkg

Dżem z czarnych porzeczek i agrestu

Przygotowanie

Owoce porzeczki i agrestu oczyścić z szypułek, wypłukać, odsączyć z wody.
W dużym rondlu o grubym dnie rozgnieść porzeczki z cukrem, podgrzewać mieszając, a gdy chwilę się pogotuje dodać agrest.
Gotować na małym ogniu przez 10 – 12 godzin stale mieszając i rozgniatając owoce.
Gorący, gesty dżem przełożyć do czystych słoi i dokładnie zamknąć.

Polecane przepisy: dżem z agrestu i czarnej porzeczki

Polecane przepisy: dżem z agrestu przepis

Polecane przepisy: przetwory z agrestu na zime

Polecane przepisy: przetwory z agrestu

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..