Faworki (chrusty) z mascarpone

  • on 29 kwietnia 2021

Faworki (chrusty) z mascarpone

Składniki

300 g mąki tortowej,

250 g serka mascarpone,

4 żółtka,

1 łyżka wódki,

olej do smażenia,

cukier puder do posypania.

Faworki (chrusty) z mascarpone

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.

iasto zbijamy wałkiem około 10- 15 minut (wałkiem uderzamy tak aby się spłaszczyło, następnie ponownie składamy i ponownie zbijamy wałkiem).
Owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 4 części, wałkujemy bardzo cieniutko, kroimy na prostokąty ( mniej więcej 6×2 cm), następnie nacinamy na środku i przeciagamy jeden koniec.
Do głębokiej patelni wlewamy olej i rozgrzewamy.
Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..