galareta wieprzowa

  • on 29 kwietnia 2021

galareta wieprzowa

Składniki

5 nóżek wieprzowych

3 golonki wieprzowe

6 – 8 ziarenek ziela angielskiego

garść liści laurowych

1-2 marchewki

1-2 pietruszki

8 ząbków czosnku

por biała część i 1/3 zielonej

sól, czarny pieprz

galareta wieprzowa

Przygotowanie

Nóżki i golonki opaliłam nad kuchenką z nadmiaru włosków. Opłukałam i ułożyłam ciasno w dużym garnku. Zalałam zimną wodą tak, by zakryła całość.

Gotowałam na bardzo wolnym ogniu ok. 3-4 godziny do momentu aż mięso zaczęło odchodzić od kości.
Kiedy minęła połowa czasu gotowania dodałam obraną marchew i pietruszkę oraz pozostałe składniki. Posoliłam.
Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam pod koniec gotowania mięsa.
Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Golonki i nóżki wyciągnęłam z wywaru i oskubałam z mięsa. Układałam w salaterkach. Zalałam na koniec gorącym jeszcze bulionem.
Odstawiłam do ostygnięcia i stężenia

Gotową galaretę konsumowaliśmy z pajdą chleba i odrobiną większą lub mniejszą octu.

Polecane przepisy: ewa wachowicz galareta wieprzowa

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..