Hummus do pieczywa

  • on 29 kwietnia 2021

Hummus do pieczywa

Składniki

Dynia obrana 70 dag

Czosnek 1 ząbek

Pasta sezamowa (tahini)

Sól ½ łyżeczki

Oliwa z oliwek

Natka pietruszki

Ciecierzyca 1 puszka

Hummus do pieczywa

Przygotowanie

Wykonanie:
Dynię pokroić w kostkę i włożyć na blachę , przykryć papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni do miękkości i lekkiego przyrumienienia. Następnie dynię ostudzić i zmiksować z odsączoną ciecierzycą, czosnkiem, pastą sezamową, 2 łyżkami oliwy oraz solą na gładką masę. (jeśli jest zbyt gęsta i nie chce się zmiksować dodać 2-3 łyżki wody z ciecierzycy. Gotowy humus przełożyć do salaterki, ozdobić natką pietruszki i podawać.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..