Karczochy po rzymsku

  • on 29 kwietnia 2021

Karczochy po rzymsku

Składniki

6 karczochów

6 jajek

3 szalotki

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

2 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego

sól

pieprz

masło

Karczochy po rzymsku

Przygotowanie

Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.
Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut.
Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem te ze środka.
Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku.
Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko posiekana natką.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..