Kotlety mielone z piersi gęsi

  • on 29 kwietnia 2021

Kotlety mielone z piersi gęsi

Składniki

1,5 kg piersi z gęsi ze skórą,

1 bułka pszenna świeża lub czerstwa,

0,5 szklanki mleka,

2 małe jajka,

1 płaska łyżka soli,

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego,

1 szklanka (pojemność 210 ml) wody,

2 łyżki suszonych warzyw (mam swojskie od mamy),

3 ząbki czosnku.

Kotlety mielone z piersi gęsi

Przygotowanie

Piersi z gęsi pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić przez maszynkę o drobnym sitku razem z czosnkiem. Mięso z piersi gęsi nie ma za ładnego wyglądu tak jak wieprzowe ale smak kotletów jest o wiele smaczniejszy.

Bułkę świeżą lub czerstwą namoczyć w mleku, porozrywać ją aby wchłonęła całe mleko ( nie odciskać bułki z mleka ).

Do zmielonego mięsa dodać rozmoczoną bułkę razem z mlekiem, jajka, sól oraz pieprz i wszystko ze sobą połączyć. Gotowe mięso jest dość wodniste ale takie ma właśnie być.

Gdy mamy już przygotowane mięso na patelnię wlać niewielką ilość oleju. Formować kotlety ułożyć w patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Proszę się nie obawiać kotlety się nie rozpadają.

Do garnka wlać szklankę wody, dodać suszone warzywa oraz pół łyżeczki przyprawy z dodatkiem soli. Poukładać usmażone kotlety i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby kotlety z dołu poszły na górę. Jak już będzie widoczny gęstawy sos to znak że są już dobre.

Dzisiejszy obiadek podałam z ziemniakami polanymi sosem z kotletów oraz surówka ze szczypiorku, rzodkiewki ze śmietaną. Kotlety wyszły tak smaczne że nie da się tego opisać.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..