Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

  • on 29 kwietnia 2021

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml)

Ciasto:

Ziemniaki 500 g

Jajko

Mąka pszenna 1/2 szklanki

Sól 1/2 łyżeczki

Farsz:

Pieczarki 250 g

Cebula mała

Natka pietruszki garść

Sól 1/2 łyżeczki

Pieprz 1/2 łyżeczki

Panierka: Jajko Bułka tarta

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Przygotowanie

Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem oraz natką pietruszki i wymieszać.
Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.
Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.
Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..