Krem dyniowo-cukiniowy

  • on 29 kwietnia 2021

Krem dyniowo-cukiniowy

Składniki

Dynia ok. 1 kg

Cukinia ok. 1/2 kg

Marchew 1 szt.

Cebula 1 szt.

Masło 2 łyżki

Sól

Pieprz

Gałka muszkatołowa 4 łyżeczki

Śmietana kwaśna 18%

Krem dyniowo-cukiniowy

Przygotowanie

Dynię obrać, wykroić miąższ z pestkami i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cukinię (jeśli nie jest młoda obrać) również pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać i także pokroić w kostkę.
W garnku na rozgrzanym maśle podsmażyć cebulę, następnie dodać dynię i marchew, zalać wodą i gotować. Po pewnym czasie dodać cukinię, dalej gotować.
Gdy warzywa są mięknie, całość zmiksować blenderem, doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Gotowy krem podać z kwaśną śmietaną.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..