Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

  • on 29 kwietnia 2021

Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

Składniki

ok. 200 g kumkwatów w całości

gwiazdka anyżu

1-2 liście laurowe

laska cynamonu

szklanka przefiltrowanej wody

bardzo płaska łyżka (15 ml) soli kamiennej – zważyłam, to jest 17 gramów

Kumkwaty kiszone w solance z przyprawami

Przygotowanie

Zagotuj wodę, rozpuść w niej sól i pozostaw solankę do wystudzenia.

Owoce i przyprawy włóż do słoika o pojemności około 450 ml.

Składniki w słoju zalej wystudzoną solanką i zamknij lub zakręć słoik. Warto zabezpieczyć składniki przed wypłynięciem, u mnie to mała zakrętka twist i dwa korki do karafki – tylko to zmieściło się do słoika. Ale zabezpieczenie dobrze się sprawdza.

Postaw słoik w dość chłodnym miejscu, ale nie w lodówce! Niech to będzie chłodna szafka albo miejsce w pobliżu zimnego okna, ale raczej chroń kiszonkę przed intensywnym światłem. Możesz np. osłonić słoik papierową torbą.

Po upływie dwóch tygodni wstaw słoik z kiszonymi kumkwatami do lodówki. Teraz wreszcie możesz zacząć degustować kiszonkę. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..