Kurczak Kung Pao

  • on 29 kwietnia 2021

Kurczak Kung Pao

Składniki

1 kg mięsa z uda kurczaka

2 cebule

2 papryki

5 łyżek skrobi ziemniaczanej

3 łyżki sosu sojowego

pół małego korzenia imbiru

2 łyżki cukru

1 łyżka oleju sezamowego

5 łyżek sosu ostrygowego

olej kokosowy/olej słonecznikowy

100 g orzechów nerkowca

sól

pieprz

szczypiorek

400 g ryżu jaśminowego

pół papryczki chili

Kurczak Kung Pao

Przygotowanie

Kurczaka oczyszczamy i kroimy w cienkie paski.
Następnie przekładamy do naczynia solimy i pieprzymy.
Dodajemy 4 łyżki skrobi ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.

W woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka małymi porcjami. Usmażonego przekładamy do miski.
W tym samym czasie kroimy warzywa.
Paprykę w paski, cebulę w piórka a imbir siekamy na drobno.
Połowę papryczki chili przecinamy na pół i siekamy.

W woku na tym samym oleju co smażyliśmy kurczaka smażymy cebule, imbir i papryczkę chili energicznie mieszając.
Po chwili dodajemy paprykę i orzechy a następnie kurczaka.
Smażymy cały czas energicznie mieszając.

Podlewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy cukier, olej sezamowy i sosy.
Mieszamy i dusimy przez 10 minut.
W tym czasie możemy ugotować ryż.

Zagęszczamy nasze danie zawiesiną z 3 łyżek wody i 1 łyżki skrobi.
Gotowe..Podajemy z ryżem całość posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.Obejrzyj przygotowanie potrawy poniżej.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..