Kwaśnica – najsławniejsza góralska zupa

  • on 29 kwietnia 2021

Kwaśnica – najsławniejsza góralska zupa

Składniki

1 kg wędzonych żeberek z kością

300 g kiszonej kapusty

200 ml soku z kiszonej kapusty ( można pominąć)

30 g suszonych grzybów

2 cebule

2 marchewki

Liść laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

10 ziaren czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku

500 g ziemniaków

3 łyżki mąki

3 łyżki masła

sól, pieprz

koperek lub natka pietruszki (do posypania)

Kwaśnica – najsławniejsza góralska zupa

Przygotowanie

Mięso wkładamy razem z kapustą do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę oraz przyprawy. Jeśli mamy – dolewamy sok z kapusty. Całość zalewamy wodą tak aby całość była przykryta (mniej więcej powinno być to 2l). Gotujemy pod przykryciem około godzinę, aż mięso i kapusta będą miękkie.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze części i gotujemy je w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie.

Po godzinie wyciągamy z zupy mięso i oddzielamy je od kości. Dorzucamy spowrotem do garnka razem z ziemniakami. Doprawiamy zupę rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy całość.

Wykładamy zupę na talerze, posypujemy zieleniną. Jemy z chlebem. Danie wystarcza za pełne danie obiadowe.

Polecane przepisy: prawdziwa góralska kwaśnica przepis

Polecane przepisy: kwasnica

Polecane przepisy: kwasbica

Polecane przepisy: oryginalna kwaśnica góralska

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..