Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

  • on 29 kwietnia 2021

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Składniki

130 g makaronu spaghetti

16-20 krewetek

400 g pomidorów krojonych (puszka)

1 cebula

200 ml białego wina

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ natki pietruszki

½ łyżeczki oregano

½ łyżeczki ziół prowansalskich

pieprz, sól

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut i odcedzamy. Musi być al dente.

Krewetki obieramy z pancerzyka, oczyszczamy i płuczemy. Smażymy na oliwie z oliwek, solimy i pieprzymy. Usmażone zdejmujemy z patelni.

Na patelni po krewetkach smażymy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak cebula zacznie się rumienić dodajemy pomidory chwile smażąc. Następnie wlewamy wino, dodajemy przyprawy,pieprz i sól i całość gotujemy.

Jak już zredukuje się nam ilość płynu a sos się zagęści to dodajemy krewetki i posiekaną pietruszkę i jeszcze przez chwile smażymy.

Teraz dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy.
Gotowe… Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..