Mazurek wytrawny z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

  • on 29 kwietnia 2021

Mazurek wytrawny z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

Składniki

Składniki na spód:

230 g mąki

135 g masła

2 żółtka

1/4 łyżeczki soli

białko do przyklejenia brzegu ciasta

Składniki na farsz:

150 g sera ricotta

3 jajka

70 g śmietany 30%

1 łyżka świeżego tymianku

5 – 6 plasterków kiełbasy suchej krakowskiej

2 – 3 ugotowane jajka

5 – 7 pomidorów cherry

rzeżucha

sól, pieprz

Mazurek wytrawny z jajkiem, kiełbasą i pomidorami

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta oprócz białka szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 – 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować niewielkie kulki. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego kulki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę

Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC, na 10 minut. Po tym czasie ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i piec kolejne 5 minut.

Ugotowane jajka, pomidorki i wędlinę przekroić na pół. Ser ricotta, jajka i śmietan krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Dodać tymianek, sól i pieprz, wymieszać.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód. Poukładać na niej wędlinę, jajka i pomidorki cherry. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 30 – 35 minut. Wyjąć i przestudzić.
Przed podaniem mazurka udekorować rzeżuchą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..