Orzechowy Jabłecznik

  • on 29 kwietnia 2021

Orzechowy Jabłecznik

Składniki

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

Kostka margaryny

Żółtko

¾ szklanki cukru pudru

½ szklanki śmietany 18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę orzechową:

40 dag orzechów włoskich

30 dag cukru

4 łyżki miodu

30 dag masła

130 ml mleka

Dodatkowo;

Mus jabłkowy

Orzechowy Jabłecznik

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, dzielimy na 3 części. Każdą cześć cienko rozwałkować przełożyć do jednakowych form ( 25 cm x 25 cm) i piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 180 °C.

2. Jeden upieczony placek posmarować musem jabłkowym i przykryć drugim i ponownie smarujemy musem jabłkowym i przykrywamy trzecim plackiem.

3. Masło roztopić, dodać mleko, cukier, miód i gotować. Pod koniec gotowania dodać pokruszone orzechy.

4. Wierzch ciasta przykrywamy masą orzechową.
5. Chłodzimy w lodówce.
6. Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..