Pampuchy – pyzy drożdżowe

  • on 29 kwietnia 2021

Pampuchy – pyzy drożdżowe

Składniki

mąka 3 szklanki

Mleko 1 szklanka

Cukier 1/2 szklanki

Jajo kurze 3 szt

Drożdże 3 dag

cukier waniliowy 1 szt

Masło 1 łyzka

Nutella

tłuszcz do formy

wiórki kokosowe do formy

ziarno do posypki według uznania

Pampuchy – pyzy drożdżowe

Przygotowanie

Wykonanie:
Drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do mąki. Następnie ubić jajka z resztą cukru, włożyć do naczynia razem z aromatem, masłem i solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę lub marmoladkę i zlepiać bułeczki.
Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez pół godziny w temperaturze 170 stopni.

Polecane przepisy: Pyzy drożdżowe piec w piekarniku

Polecane przepisy: placki drozdzowe pampuchy

Polecane przepisy: pampuchy

Polecane przepisy: thermomix pampuchy

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..