Paszteciki w koszyczku z niespodzianką

  • on 29 kwietnia 2021

Paszteciki w koszyczku z niespodzianką

Składniki

Pasztet:

450 g gotowanego mięsa z kurczaka (podudzie)

400 g surowego boczku

150 g karkówki

200 g wątróbki drobiowej

1 duża cebule

1 bułka

3 jajka

2 liście laurowe

3 ziarenek ziela angielskiego

5 ziarenek pieprzu

sól, świeżo mielony pieprz

gałka muszkatołowa

Ciasto kruche:

500 g mąki

270 g masła

4 żółtka

1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

16 – 18 jaj przepiórczych

Paszteciki w koszyczku z niespodzianką

Przygotowanie

Wykonanie pasztetu:
Boczek i karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i płaską łyżkę soli. Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w grube plastry. Wlać wodę, tylko tyle by przykryła cebulę i mięso. Dusić na małym ogniu około 3 – 4 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające. Dodać wątróbkę i całość gotować jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z wywaru, przestudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, cebulę i bułkę przepuścić 3 razy przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Wykonanie ciasta kruchego:
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

W niewielkim rondelku zagotować wodę z dużą ilością soli. Gdy woda zacznie się gotować, włożyć delikatnie jajka. Gotować około 3 – 4 minuty. Ugotowane jajka włożyć do miski z zimną wodą. Gdy przestygną wyjąć je i poturlać na desce do krojenia, delikatnie przyciskając dłonią. Ponownie włożyć do wody, obrać.

Wykonanie pasztecików:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przygotować foremkę na muffinki. Z ciasta wyciąć cienkie paseczki, oraz 16 – 18 niewielkich kółek. Na brzegach foremki ułożyć 8 pasków ciasta. Między nimi wpleść kolejne paski, formując koszyk. Na dnie foremki umieścić wcześniej wycięte kółko, delikatnie docisnąć. Jeżeli ktoś nie ma cierpliwości wystarczy, że dno i brzegi foremki na muffinki wyłoży ciastem, bez robienia koszyka.
Gotowe koszyczki włożyć na pół godziny do lodówki.

Schłodzone koszyczki do połowy wypełnić pasztetem. W środek wcisnąć jajko. Całość przykryć pasztetem, wyrównać.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 50 – 60 minut.
Paszteciki podawać z sosem żurawinowym lub śmietanowo – chrzanowym.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..