Pasztet – soczewica z ciecierzycą

  • on 29 kwietnia 2021

Pasztet – soczewica z ciecierzycą

Składniki

soczewica czerwona (sucha) – 150g

marchew – 1 szt. średnia

pieczarki – 250g

ciecierzyca (puszka) – 400g

czosnek – 3 ząbki

jajka – 3 szt.

orzechy włoskie – 70g

bułka tarta – 40g

tłuszcz do smazenia

przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Pasztet – soczewica z ciecierzycą

Przygotowanie

Soczewice przepłukać na sicie i ugotować wsypując na wrzącą wodę.
Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do miski.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce o grubych okach, czosnek zmiażdżyć i posiekać.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy cebulę, posypujemy odrobiną soli i szklimy, po chwili dodajemy pieczarki oraz połowę czosnku i również solimy, kiedy już pieczarki puszcza wodę dodajemy do nich marchew i wszystko dusimy.

Garstkę ciecierzycy odkładamy do osobnego naczynia i dodajemy do niej pokruszone orzechy włoskie.

Przestudzoną soczewicę oraz warzywa z patelni przekładamy do ciecierzycy, dodajemy pozostałą część czosnku, wbijamy jaja i blendujemy na gładką masę.

Do gotowej masy dodajemy mieszankę ciecierzycy z orzechami, bułkę tartą i przyprawiamy do smaku.

Formę ( najlepiej keksówke) do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy.
Pasztet pieczemy w 185 stopniach ok. 45 – 50 minut. (sprawdzamy wykałaczką czy już gotowy)
Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Polecane przepisy: Pasztet – soczewica z ciecierzycą

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..