Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami:

  • on 29 kwietnia 2021

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami:

Składniki

Ciasto na pierogi (niezawodne)

3 szklanki przesianej mąki

1,5 szklanki gorącej wody

2 łyżki masła

1 łyżeczka soli

Farsz:

1 szklanka suszonych grzybów

ok. 1/2 kg kiszonej kapusty

2 kulki ziela

2 listki laurowe

2 średnie cebule

2 łyżki masła

1 całe jajko

Do polania:

4 łyżki masła

3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego

3-4 łyżki suszonej cebulki

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami:

Przygotowanie

W gorącej wodzie rozpuścić masło.
Do miski przesiać mąkę. Na środku zrobić dołek, dodać sól i wlać gorącą wodę z rozpuszczonym masłem.
Wymieszać drewnianą łyżką a kiedy ciasto trochę przestygnie- wyłożyć na blat i dokładnie wyrobić.
Przykryć miską lub ściereczką i odstawić na 30 minut by ciasto odpoczęło.
Grzyby po namoczeniu ugotować. Odsączyć z wody.
Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna. Ugotować z listkami i zielem.Przelać na sito, wyjąć listki i ziele.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła.Zmielić wszystko na grubych oczkach.
Roztopić drugą łyżkę masła i przesmażyć zmielony farsz by odparować nadmiar płynu. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
Przestudzić farsz, dodać całe jajko. Całość wymieszać i nadziewać pierogi.
Gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Masło roztopić, dodać pesto, wymieszać. Polać pierogi na talerzu. Posypać suszoną cebulką.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..