Pomidorowa ze świeżych pomidorów

  • on 29 kwietnia 2021

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Składniki

1/4 selera

1 pietruszka

12 marchewek

1/2 pora

1 cebula

5 ząbków czosnku

2 kg pomidorów

garść świeżej bazylii

kilka gałązek świeżego oregano

sól

pieprz

szczypta suszonego peperoncino

200 ml śmietany 30%

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

Do dużego garnka wlewamy około 3-4 litry wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy szczyptę soli, seler, pietruszkę, marchewki, por, cebulę i czosnek. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw. W tym czasie pomidory umieszczamy na 3-4 minuty we wrzątku, a następnie obieramy ze skóry i wycinamy zielony środek. Gdy warzywa są miękkie, z zupy wyjmujemy seler, pietruszkę, por i cebulę. Do garnka wrzucamy obrane pomidory, bazylię, oregano i peperoncino.

Gotujemy na małym ogniu 20 minut. Następnie blendujemy i dodajemy śmietanę.
Zupę możemy podać z ryżem, makaronem lub zacierka (ja lubię ją najbardziej).
W przypadku zacierki, wrzucamy ją do zblendowanej zupy, bez śmietany i gotujemy dodatkowe 10 minut. Pilnujemy, aby zacierka nie przywarła do dna garnka, często mieszajmy zupę.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..