purpurowa pyra

  • on 29 kwietnia 2021

purpurowa pyra

Składniki

ziemniaki – 3-4 szt

cebula czerwona – 3-4 szt

czosnek – 1 ząbek

marchewka – 1 szt

pietruszka – 1 szt

Oliwa z oliwek – 2 łyżki (deep frying)

Pieprz czarny – 1 szczypta świeżo mielonego na talerz

purpurowa pyra

Przygotowanie

Czosnek i cebulę obieram, cebulę kroję w piórka, czosnek wyciskam przez praskę.
W garnku rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę z czosnkiem, do delikatnego zmiękczenia. 1-2 minuty.
Marchew i pietruszkę myję obieram i trę na tarce o grubych oczkach, dodaję do garnka, podsmażam około 2 minut razem z cebulą i czosnkiem
Zalewam wodą do połowy garnka o pojemności 2 litry.

Ziemniaki do tej zupy przechowuję kilka dni wcześniej w lodówce, całe, nieobrane. Po prostu jak zostaną mi 2,3 ziemniaki z partii zakupowej i nie wiadomo co z nimi zrobić, wrzucam do lodówki. Tak schłodzone są bardziej słodkie.
Obieram i kroję w drobną kostkę – wprost do garnka.
Zupa ma być gęsta, więc uzupełniam wodą tak, aby tylko zakryła warzywa.

Gotuję 15 minut (żeby cebula się nie rozgotowała).
Jeśli zupa ma być bardziej zawiesista, gęsta i wyglądać jakby miała mieć kilo zasmażki (dla domowników tradycjonalistów), to 30 sekund blendowania na wolniejszych obrotach to załatwia.
Pyszna …podobno :))

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..