Rogaliki drożdżowe

  • on 29 kwietnia 2021

Rogaliki drożdżowe

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 450 600 g

mleko 1 szklanka

maślanka 1 szklanka

drożdże świeże 30 g

masło 2 łyżki

cukier 2 łyżki

cukier wanilinowy 1 łyżeczka

sól 1/3 łyżeczki

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1-2 łyżki

Rogaliki drożdżowe

Przygotowanie

Drożdże zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać 2 łyżki mąki i tyle ciepłego mleka, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 10-15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 60-70 min. do podwojenia objętości. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą rozwałkować i podzielić na 8 trójkątów. Zwinąć w rogaliki i pozostawić na blasze do napuszenia na ok. 15 min.

Następnie posmarować mlekiem wymieszanym z jajem. Piec w temp. 190 stopni przez ok.15 min. do zrumienienia.
Smacznego!

Polecane przepisy: rogaliki drożdżowe ewy wachowicz

Polecane przepisy: rogaliki drożdżowe thermomix

Polecane przepisy: w jakiej temperaturze piec rogaliki drożdżowe

Polecane przepisy: rogaliki krucho drożdżowe w.g magdy gesler

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..