Rogaliki “ziemniaczane”

  • on 29 kwietnia 2021

Rogaliki “ziemniaczane”

Składniki

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna typ 650 600 g

drożdże świeże 20 g

mleko 300 ml

jajo 1 szt

masło 60 g

ziemniaki ugotowane 120 g

cukier puder 120 g

cukier 1 łyżeczka

Na wierzch :

żółtko 1 szt

mleko 1 łyżka

Rogaliki “ziemniaczane”

Przygotowanie

Drożdże skruszyć do miski, zasypać łyżeczką cukru i pozostawić, aż się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka i zrobić zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans. Resztę ciepłego mleka wymieszać z rozgniecionymi ziemniakami i wymieszać. Do zaczynu dodać resztę mąki, jaja, cukier puder i mleko z ziemniakami, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 75 min.

Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Okrąg kroimy na osiem trójkątów i zwijamy od dłuższego brzegu do krótszego formując rogalika. Analogicznie postępujemy z pozostałym ciastem.

Rogaliki przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na 20 min. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
Smacznego!

Polecane przepisy: wyroby masarskie

Polecane przepisy: ziemniaczane rogaliki

Polecane przepisy: Rogaliki “ziemniaczane”

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..