rozetki

  • on 29 kwietnia 2021

rozetki

Składniki

1 szklanka mąki

1 jajko

szczypta soli

1 łyżeczka cukru waniliowego

3/4 szklanki wody

1,5 łyżki śmietany

tłuszcz do smażenia

rozetki

Przygotowanie

wszystkie składniki wsypujemy do garnka i dokładnie mieszamy. W rondelku bądź na patelni rozgrzewamy tłuszcz.

Foremkę wkładamy na chwilkę do gorącego tłuszczu. Rozgrzaną foremkę osączmy i zanurzamy w cieście na około 5 sekund, ale tylko do górnej krawędzi..inaczej trudno nam będzie “zdjąć” ciastko. Następnie foremkę z zanurzamy w tłuszczu i lekkim ruchem unosimy, ciastko powinno spaść ale czasem trzeba sobie pomóc widelcem, lub patyczkiem od szaszłyków (sprawdza się rewelacyjnie). Foremkę zostawiamy w patelni aby się dogrzała i powtarzamy czynność, aż upieczemy wszystko.

Ciasteczka wykładamy na ręcznik papierowy żeby osączyć z tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem…

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..