Szarlotka tatrzańska:

  • on 29 kwietnia 2021

Szarlotka tatrzańska:

Składniki

Ciasto:

1/2 kg mąki krupczatki

250 g masła

90 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 żółtka

2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Masa jabłkowa:

1,5 kg winnych jabłek (najlepsza szara reneta)

3 łyżki drobnego cukru

2 łyżeczki cynamonu

Pianka kokosowa:

3 białka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1 łyżka budyniu śmietankowego (proszek)

Szarlotka tatrzańska:

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem a następnie szybko zarobić.
Połową ciasta wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm i wstawić na godzinę do lodówki.
Resztę ciasta owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać i pociąć w cienkie plasterki*To ważne*
Można to zrobić malakserem lub zwykłą tarką do szatkowania warzyw.
Dodać cukier i cynamon.Delikatnie wymieszać by nie połamać plasterków.
Ułożyć na cieście.Na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażarki.
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny .
Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto wyjąć i i wyłożyć piankę kokosową.
Ubić białka na sztywno, wciąż miksując dodawać po łyżce cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, wsypać wiórki i budyń.Całość wymieszać delikatnie łyżką.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..