Szarlotka w kokilkach

  • on 29 kwietnia 2021

Szarlotka w kokilkach

Składniki

Jabłka duże, słodkie 3 szt.

Cynamon 2 łyżeczki

Gałka muszkatołowa szczypta

Cukier 1/2 szklanki

Mąka pszenna 1/2 szklanki

Margaryna do pieczenia 1/3 kostki

Cukier wanilinowy 1 opakowanie 16 g

Szarlotka w kokilkach

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać łyżeczkę cynamonu, gałkę muszkatołową oraz cukier wanilinowy i wymieszać.

Margarynę, cukier, mąkę i łyżeczkę cynamonu dokładnie posiekać, a następnie delikatnie zagnieść raczej luźne ciasto.

Do 2-3 kokilek nałożyć po takiej samej porcji jabłek.

Na wierzchu każdej porcji jabłek ułożyć rwane kawałki kruszonki.

Piec w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Po upieczeniu szarlotki powinny nieco ostygnąć.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..