Szarlotka walentynkowa

  • on 29 kwietnia 2021

Szarlotka walentynkowa

Składniki

2szkl. mąki tortowej

0,5szkl. cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 żółtka

100g masła

2 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki bułki tartej

Nadzienie:

1kg jabłek użyłam jonagold

2 białka

1 budyń śmietankowy bez cukru 40g

2 łyżki cukru

2 łyżki płatków kukurydzianych z miodem i orzeszkami

szczypta soli

Szarlotka walentynkowa

Przygotowanie

Do dużej miski wsypałam mąkę tortową, cukier puder, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodałam pokrojone na plasterki zimne masło, zimną śmietanę oraz żółtka. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite ciasto i uformowałam je w kulę. Tortownicę w kształcie sera wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w rant formy. Ok. 2/3 ciasta starłam na dno tortownicy i wyrównałam, lekko je dociskając. Ciasto posypałam równomiernie bułką tartą. Jabłka obrane ze skórki starłam na tarce na grubych oczkach. Wymieszałam je z proszkiem budyniowym i cukrem i na chwilę odstawiłam. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełożyłam do jabłek. Ponownie wymieszałam i wyłożyłam do tortownicy na ciasto. Na wierzch starłam resztę ciasta. Płatki kukurydziane drobno pokruszyłam i posypałam nimi wierzch ciasta. Szarlotkę piekłam 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu szarlotkę wyjęłam z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy wystygła oprószyłam ją cukrem pudrem i pokroiłam na kawałki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..