Szpajza cytrynowa

  • on 29 kwietnia 2021

Szpajza cytrynowa

Składniki

Jajko – 4szt

Cukier – 10 łyżeczek

Cytryna – 1 szt

Żelatyna – 3 łyżeczki

Szpajza cytrynowa

Przygotowanie

Z tej porcji wychodzą 4 pucharki szpajzy.
Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok.
Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe.
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia.
Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone.
Można podawać z bitą śmietaną.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..