tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym

  • on 29 kwietnia 2021

tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym

Składniki

biszkopt: 5 jajek

3/4 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

krem: 5 żółtek

1,5 szkl. cukru

1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżeczki cukru waniliowego

1,5 kostki masła

50-70 ml ajerkoniaku

tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym

Przygotowanie

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

żółtka utrzeć z cukrami (cukier nie musi się do końca rozpuścić) dodać mąkę i rozrobić z mlekiem, resztę mleka. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka ciągle mieszając ugotować budyń ( należy uważać, żeby nam się nic nie przypaliło.

Wystudzić (to bardzo ważne, żeby było zimne, gdy stygnie od czasu do czasu zamieszać) i połączyć z miękkim masłem wcześniej wyjętym z lodówki. Do 1/3 kremu dodać ajerkoniak i wymieszać.

Biszkopt przekroić na 3-4 części, nasączyć i przełożyc kremami. Dowolnie udekorować

Moje uwagi:
biszkopt i budyń do kremu można przygotować dzień wcześniej; ja tak zawsze robię
Tort jest najsmaczniejszy jeśli co najmniej spędzi 24 godz w lodówce

Polecane przepisy: tort z gotowymi kremami

Polecane przepisy: tort z kremem jajeczno-ajerkoniakowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..