Warkoczyki z oliwkami i parówkami.

  • on 29 kwietnia 2021

Warkoczyki z oliwkami i parówkami.

Składniki

ciasto drożdżowe

oliwki 21 szt.

parówki 2 szt.

jajko do posmarowania

Sól

czarnuszka do posypania

Składniki na ciasto:

Drożdże 40 g (świeże)

mąka poznańska typ 500 – 4 szklanki

Cukier 3 łyżeczki

Sól płaska łyżeczka

Olej rzepakowy 8 łyżek

Mleko 1 szklanka ciepłego

Warkoczyki z oliwkami i parówkami.

Przygotowanie

Wykonanie ciasta:
Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Wykonanie warkoczy:
Z ciasta wałkujemy placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy z niego pasek o szerokości 2,5-3 cm, długości 40 cm. Składamy go tak żeby powstały 2 końcówki po 20 cm. Do każdego warkocza będziemy zaplatać po 7 oliwek. Oliwki zaplatamy w paski ciasta na krzyż, końcówki pasków ściskamy palcami. Zaplatamy tak pozostałe warkocze. W ten sam sposób zaplatamy 2 warkocze z pokrojonymi w kawałki parówkami. Zaplecione warkocze umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdy warkocz jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..