Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

  • on 29 kwietnia 2021

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Składniki

800 g ziemniaków

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1 pęczek koperku

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka kwaśnej śmietany

sól i pieprz

olej rzepakowy (do smażenia)

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Przygotowanie

Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.

Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..