Zupa fasolowa na słodko-kwaśno

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa fasolowa na słodko-kwaśno

Składniki

Fasola- 30 dag

Włoszczyzna- 1 pęczek

liście laurowe- 3 szt.

Ziele angielskie- 5 szt.

kiełbasa wędzona- 30 dag

Ziemniaki- 4 szt.

Cebula biała- 1 szt.

Czosnek- 4 ząbki

Woda- 2,5 l.

Śmietana- 2 łyżki

Cukier- 2 łyżki

Ocet- 2 łyżki

Sól

Pieprz

Majeranek

Zupa fasolowa na słodko-kwaśno

Przygotowanie

Fasolę (namoczoną przez noc w wodzie), zalej nową wodą i zagotuj. Zdejmij szumowiny. Dodaj włoszczyznę startą na tarce, ziele i liście. Gotuj do miękkości fasoli. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dołóż pokrojoną w półplasterki i podsmażoną na rumiano kiełbasę i cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zupę zabiel śmietaną. Dodaj cukier i ocet. Dopraw do smaku pieprzem, solą i majerankiem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..