Zupa kalafiorowa

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa kalafiorowa

Składniki

5 skrzydełek z kurczaka

1 liść laurowy

kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego

1 ząbek czosnku

2-3 marchewki

2 pietruszki

kawałek selera oraz pora

1/2 małego kalafiora

5 ziemniaków

1 serek topiony śmietankowy

1 łyżka śmietany 18%

sól do smaku oraz koperek do dekoracji

Zupa kalafiorowa

Przygotowanie

Skrzydełka z kurczaka myjemy dokładnie i wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą i gotujemy 20 min. Po tym czasie zbieramy powstałe burzyny. Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, czosnek oraz marchew, pietruszkę, selera i pora. Całość gotujemy 20 minut.

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i dokładnie myjemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wyjmujemy z zupy warzywa oraz skrzydełka. Dodajemy ziemniaki oraz kalafiora i pokrojoną w talarki marchewkę oraz w kostkę jedną pietruszkę. Gotujemy ok 25 minut do miękkości ziemniaków oraz kalafiora. Na koniec dodajemy serek topiony, doprawiamy solą oraz śmietaną. Zupę podajemy z wkrojonym koperkiem.

Polecane przepisy: zupa kalafiorowa przepis gessler

Polecane przepisy: pyszna zupa kalafiorowa ewy wachowicz

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..