Zupa-krem z kukurydzy

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa-krem z kukurydzy

Składniki

Zupa:

4 kolby kukurydzy cukrowej

1 średniej wielkości ziemniak

3 szklanki (750 ml) bulionu

1 szklanka (250 ml) mleczka kokosowego

3 łyżki masła

1 papryczka chili

1 ząbek czosnku

1 łyżka startego imbiru

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Pieprz

sól

Dodatkowo:

1 kukurydza do podania

1 łyżeczka masła

świeża kolendra

chili

Zupa-krem z kukurydzy

Przygotowanie

1) Kolby kukurydzy obrać z liści i dokładnie umyć, a następnie z 4 z nich opierając pionowo na desce, za pomocą noża, ruchem od góry do dołu obciąć ziarna wzdłuż rdzenia kolby.
2) Przygotować grillowaną kukurydzę do podania: kolbę dokładnie natrzeć masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją grilla przez ok. 15-20 min., aż ziarna się zarumienią i zmiękną, a następnie obrać ją jak 4 poprzednie i odłożyć do podania.
3) W garnku na maśle delikatnie podsmażyć pokrojony w plasterki ząbek czosnku, papryczkę chili oraz kmin rzymski.
4) Dodać przygotowaną kukurydzę (surową) i smażyć jeszcze ok. 5 min, od czasu do czasu mieszając.
5) Kukurydzę zalać bulionem, dorzucić pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, doprawić solą i pieprzem, dodać imbir oraz kurkumę, wymieszać i chwilę gotować pod przykryciem.
6) Na koniec dodać mleczko kokosowe i dalej gotować, aż kukurydza i ziemniak będą miękkie.
7) Całość zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem.
8) Gotowy krem podawać z grillowaną kukurydzą, świeżą kolendrą i chili.

Polecane przepisy: Zupa-krem z kukurydzy

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..