Zupa kurkowa

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa kurkowa

Składniki

Kurki- 30 dag

Boczek wędzony – 20 dag

Cebula biała- 2 szt.

Czosnek- 5 ząbków

Masło- 2 łyżki

mąka- 2 łyżki

kremówka- do zabielenia

Sól

Pieprz

Bulion- 1,5 l.

Natka pietruszki- 1 pęczek

Zupa kurkowa

Przygotowanie

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę a czosnek w cienkie plasterki. Dodaj do boczku. Kurki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Większe grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby dodaj do warzyw i boczku. Podsmażaj przez 10 minut. Oprósz mąką. Krótko przesmaż. Zawartość patelni włóż do garnka. Zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny. Zupę zabiel śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem. Przed podaniem zupę można posypać posiekaną natką pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..