Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

Składniki

1 marchew

1 pietruszka

1 kawałek selera

200 g kalafiora

3 ziemniaki średniej wielkości

4-5 podgrzybków

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

1 liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

1/2 pomidorów krojonych z puszki wraz z zalewą

1/2 szklanki passaty pomidorowej

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1/2 strąka czerwonej papryki

1 mała puszka soczewicy

natka pietruszki

sól, pieprz

Zupa warzywna z grzybami i soczewicą

Przygotowanie

Jarzyny ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa i grzyby dusimy na maśle przez 10 min, następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory i passatę. Wsypujemy łyżeczkę suszonego lubczyku, lekko oprószamy solą i pieprzem, zalewamy wrzątkiem (1,5 l). Po kwadransie dodajemy pokrojona paprykę, soczewicę wraz z zalewą, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki, możemy ją dodać pod koniec gotowania.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..