Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym

Składniki

WYWAR WARZYWNY:

mały seler korzeniowy (lub pół większego)

dużą pietruszkę

kawałek marchwi

2-3 ząbki czosnku

3 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

około 1łyżeczkę soli

0,5 łyżeczki pieprzu

DODATKI:

podwójną pierś kurczaka (jeśli ktoś woli mniej mięcha, niech bierze pojedynczą)

przyprawa chińska ”5 smaków”

1łyżeczka przyprawy garam-masala

0,5łyżeczki sosu hoisin

olej do smażenia

dużą kapustę pekińską (moja ważyła około 1,2kg)

średniej wielkości pora (użyjemy białej i zielonej części poniżej liści)

1-2 ostre papryczki

1 dużą marchew

1,5cm kawałek korzenia imbiru

100-150g makaronu udon (dokładnie to ten, który przypomina anemiczne tasiemce)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sól

świeżo zmielony, kolorowy pieprz z kolendrą (spokojnie można użyć zwykłego pieprzu i kolendry rozbitej np w moździerzu)

natka pietruszki do posypania

Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy składniki wywaru warzywnego, zalewamy około 2l zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie.
Odławiamy warzywa, liście i ziele angielskie.

Pora kroimy w półplasterki, a papryczkę w paski lub kostkę (jak nam się bardziej podoba ;)). Podsmażamy na odrobinie oleju, po około dwóch minutach dodajemy imbir. Smażymy razem kolejne dwie minutki. Po tym czasie dodajemy do gotującego się wywaru.

Pierś kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami oleju, doprawiamy przyprawą ”5 smaków” (ilość wedle uznania), przyprawą garam-masala i sosem hoisin. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie smażymy na odrobince oleju, aż woda odparuje.
Usmażone mięso dodajemy do garnka z wywarem i warzywami.

Kapustę pekińską kroimy w małe kwadraciki (wyłączając białe części), marchewkę w słupki i dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i razem gotujemy jeszcze 15-20minut, aż pokrojona w słupki marchewka zmięknie (nie może się rozgotować).

Makaron udon przygotowujemy oddzielnie wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.
Gotujemy jeszcze maksymalnie 5minut. Po tym czasie w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!!

Polecane przepisy: na zupe na wywarze z golonki

Polecane przepisy: dania z kapusty pekińskiej na ciepło

Polecane przepisy: Zupa z kapusty pekińskiej na wywarze warzywnym

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..