Zupa z kurek

  • on 29 kwietnia 2021

Zupa z kurek

Składniki

Kurki świeże 500 g

Ziemniaki 3 szt.

Marchew 1 szt.

Cebula 1 szt.

Makaron drobny 1/2 szklanki

Koperek 1/2 szklanki (posiekać)

Natka pietruszki 1/2 szklanki (posiekać)

Masło 2 łyżki

Olej rzepakowy 2 łyżki

Śmietana 18% 1/2 szklanki

Tymianek 1 łyżeczka

Pieprz i sól do smaku

Na 3 – 4 litry zupy, szklanka to 250 ml, łyżka to 15 ml, łyżeczka to 5 ml.

Zupa z kurek

Przygotowanie

Kurki oczyścić i zalać na około 5 minut zimną wodą z dodatkiem łyżki soli, aby łatwiej pozbyć się z nich piasku. Następnie opłukać je pod bieżącą wodą i na sitku osuszyć z wody.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać kurki, masło i smażyć je do czasu, aż odparuje woda i lekko zaczną się przysmażać.

Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić.
Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone grzyby i gotować jeszcze z 10 minut.
Po tym czasie dodać makaron, tymianek i gotować około 10 minut, aż wszystko będzie ugotowane.

Śmietanę zahartować poprzez wlanie do niej kilku łyżek gorącego płynu i wlać do garnka z zupą, następnie dodać pietruszkę, koperek i zupę zagotować.
Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..